En sista uppdatering från Malta

Semestern börjar lida mot sitt slut - ska bli både skönt och tråkigt att lämna solen och Malta, men visst, det går inte att förneka att man ser fram emot att få köra högertrafik, ha mer än 4 cm marginaler på sidorna av bilen (med infällda backspeglar), samt vara i ett mer civiliserat samhälle i största allmänhet (sorry om jag förolämpar någon Malta-älskare!)

Häromdagen var vi på Gozo, Maltas systerö i norr. Vi beslutade oss för att ta med oss bilen, vilket visade sig vara en bra idé. Nog för att det går bussar på ön, men trots att ön bara är någon mil tvärsöver tog det oss hela dagen och långt in på kvällningen innan vi lyckades ta oss ombord på en färja tillbaka till huvudön (med buss hade vi nog inte varit halvvägs...). Gozo var dock en upplevelse, med ganska dramatisk natur, så det var väl värt besväret. Ok, vissa av sevärdheterna lär inte komma i närheten av någon 10-i-topp lista över Europas mest sevärda (fråga vid tillfälle ungarna vad de t ex anser om Gginatija-templen (eller hur det nu stavas, ids inte ens slå upp det...) som enligt uppgift ska vara mer än 1 000 år äldre än pyramiderna i Egypten. Vi irrade ett bra tag innan vi gav upp (då skyltningen till templen plötsligt upphört!) och frågade en gladlynt kvinna på en balkong om hjälp. Hon var nog mest road av att vi hade lyckats parkera cirka 30 meter från grinden in till "sevärdheten". Som extra kuriosa kan nämnas att hennes hus var döpt till just "Ggantiija"... (som bekant döper man alltså sina hus på Malta)... 5 minuter senare hade vi avverkat templen och: "templen sög fett" enligt den yngre delen av familjen... jag är benägen att hålla med.

Vissa saker var dock mer sevärda än andra. Naturen tillhörde det förstnämnda. Enorma klippformationer runt hela ön tillsammans med de båtturer vi bestämde oss för att betala skjortan för var klara plus (i samband med den sista blev jag dock grovt hånad av familjen för att jag lyckades förhandla bort en hundring i "familjerabatt" - själv var jag dock rätt nöjd med initiativet som räckte till både limpa och coca cola på hemvägen till huset :)

Klockan är 15:22 så om ett par timmar är det dax att dra mot flygplatsen - nästa gång bloggen uppdateras är det inte från Malta :)


Karta över Gozo inspekteras på färjan dit


Azure window - en av sevärdheterna, upplevd från liten motorbåt med lokal guide. Naturupplevelsen på Gozos västra udde runt Dwejra var bland det bästa med hela ön


Mera klippor runt Dwejra - visst ser det ut som ett ansikte?


Båtturen utgick från en lagun från vilken man nådde havet via en grottpassage


Blå Lagunen, Maltas kanske största sevärdhet - fint men inte mer än så. Ligger på ön Comino mellan Malta och Gozo, en liten gudsförgäten plats som skulle kunna förväxlas med Månen landskapsmässigt... en död kanin var det närmaste vi kom levande väsen... dödstrist med andra ord.


Trots att Malta är mest tättbefolkat i hela Europa kan man hitta ostörda platser :)


En del stränder är dock mer otillgängliga än andra...


Och avslutningsvis en bild för bilentusiaster - det riktigt spännande sker när man får möte gärna samtidigt som det börjar dyka upp parkerade bilar efter husväggarna... jag skojar inte!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0