Nu var det jul igen... å woosch så var den över :(

Oj vad det går undan, ja inte med bygget kanske eftersom vi nu har tagit jullov, men rent allmänt. Det är över 14 dagar sedan förra inlägget och julen har både anlänt och passerat - med raketfart. Det har hunnits med såväl pepparkakshus som julklappsrim sedan sist. Bygget då undrar någon? Jodå, plattan gjöts enligt plan och vädrets makter stod oss bi på det mest fantastiska vis. Istället för befarade -20 grader och snökaos var det ca +2-3 grader och uppehåll. Mer ideala förhållanden är nog svårt att önska sig mitt i en svensk vinter. Fast lite snökaos har vi allt fått vara med om i samband med en stockholmsresa och ett trevligt kalas som vi var bjudna på. Hemfärden tog sisådär 3,5 timmar och utspelade sig till stor del (i alla fall kändes det så) bakom en envis snöplog som vägrade låta bakomvarande passera vare sig det var en eller två eller om det så hade varit femtiotvå filer! Väldigt sympatiskt. I synnerhet klockan 02.30 en lördagssnatt mellan Köping och Arboga. Frustrationen blev till slut så stor att föraren av vårt fordon (av av ren diskretion publicerar jag här inget namn - men det var inte jag utan någon annan i hushållet...) fick den briljanta idén att försöka runda nämnda snöplog via en rastplats(!) som plötsligt uppenbarade sig i snömodden. Trots fyrhjulsdrift och hyggliga vinterdäck ackompanjerat av ursinnig körning fick vi dock se oss bittert besegrade av den saktmodiga snöplogen som lyckades passera oss med en noslängd precis när vi skulle tillbaka ut på motorvägen varpå vi snällt fick inordna oss i kön därbakom, nu dessutom sist vilket inte gjorde saken bättre! Säkerligen fick sig snöplogsmannen ett gott skratt - och det är han säkert egentligen värd för vem f*n vill sitta och köra snöplog mellan Arboga och Köping i 40 km/h kl 02.30 med en hel hop galna bilförare bakom sig...

För att bekräfta den lite udda vinter vi upplever nu finns en lite annorlunda bild nedan och jo det är sant. De är plockade idag den 30 december i Lillån, Örebro. Gott Nytt År allihop! Vecka 2 är det dax för takstolar så då kommer bygget ta lite fart igen.



Kantareller plockade i Lillån 30 december...


Årets pepparkakshus - ett av de bättre med våra mått mätt














Lucia - då passar det bra att baka kaka

Efter en trilskande höst kännetecknad av byråkrati, gräv- och bilningsarbete (dessutom till rätt stor del i mörker och i värsta fall regn) känns det skönt att det börjar byggas saker. Idag är dagen D då plattan ska gjutas. Betongbilen inväntas på slaget 11 och enligt mina, dock mycket begränsade, byggkunskaper ser allt klart ut inför detta. Grunden utgörs i princip av en stor kakform innehållande en massa isolering, armering och rör för golvvärme. I detta stjälper man smeten och inväntar att det ska stelna. Om inte jag är helt upplurad på läktaren så ska plattan sedan slipas av redan idag/kväll och vara fullt byggbar inom något dygn eller så. Trevligt!
För att sätta den riktiga julstämningen passade jag på och se Motörhead som lyste upp Örebro med ett besök häromkvällen. Den ena klämkäcka julsången avlöste den andra och det blev på det hela taget en väldigt lyckad kväll. Dessutom i återföreningens tecken då flera gamla vänner som man inte sett på ett alldeles för långt tag också kommit på idén med lite julmys på Conventum. Grattis Lemmy, som fyller 65 på julafton, en riktigt rockfarbror är han allt och sångrösten är helt intakt kan jag intyga!



Projekt tillbyggnad 2011-2012

Härmed öppnas det officiella bloggandet för ytterligare ett litet byggprojekt på Kyrkvägen i Lillån!

Denna gång har vi valt ett ganska stort projekt som åtminstone initialt till stor del kommer utspela sig utomhus och det mitt i vintern. Aha, för att utmana ödet lite extra, tänker ni som känner oss? Nej, för att de byråkratiska kanalerna i vårt kära Sverige är gravt åderförkalkade säger jag. För kännedom så har en ny plan- och bygglag införts per någon gång i maj 2011, vilket sannerligen inte underlättar när man ska få ett bygglov godkänt. Nåväl, för att bespara er mer gnäll och tandagnisslan runt just detta kastar vi oss istället rakt in i handlingen. På menyn står alltså denna gång en liten tillbyggnad i två plan som ska sitta samman med befintligt hus. Garaget får stryka på foten och är i skrivande stund ett minne blott. Må dess rester vila i frid (tyst minut). På dess plats kommer istället tillbyggnaden resas.

Den aktuella statusen är alltså att markarbetet är klart och att grunden nu ska på plats. Detta ska enligt planen påbörjas på måndag då isolering och fundament ska på plats inför gjutning av platta med golvvärme senare under veckan. Man kan snabbt konstatera att projektet hittills mest burit med sig den ack så bekanta känslan av hopplöshet när saker och ting bara blir mer och mer kaos för varje dag. Ända tills "Ground Zero"-känslan är total. Då vänder det plötsligt. Mer bråte försvinner än vad som kommer till och hopplösthet förbyts till hopp. Nästa rapport kommer när grunden börjar komma på plats.

Till sist kan jag inte låta bli att utse veckans fiasko och dumstrut i ett stort fett kombinerat pris! (Dock ej så åtråvärt). Denna vecka tillfaller priset.... (trumvirvel) UPS! Detta globala företag som har som affärsidé (åtminstone enligt mina modesta kunskaper) att leverera försändelser av olika slag. Saken är den att vi till projektet har funderat på ett ganska speciellt golv, vilket vi ville beställa ett test av för att se om det kommer funka. Sagt och gjort, ett litet "sample" skickades efter från USA:s västkust. Servicen var lysande och leveransen kom iväg samma dag som beställningen gjordes. Via UPS kunde man sedan följa leveransen. En snygg sida måste jag säga, om den sedan hade fungerat skulle det givietvis varit ännu bättre. Men, allra bäst hade det dock varit om UPS kunde leverera paket. För UPS hittar nämligen inte Kyrkvägen 7 i Lillån! Via webben har man kunnat följa paketet som på tre dagar letat sig tvärsöver hela USA och hela vägen till Västerås. Men där blev det stopp minsann. I fyra(!) dagar har paketet cirkulerat mellan Västerås och Örebro och det är stört omöjligt för UPS att hitta fram. Kan ni tänka er. Några små intressanta fragment ur diskussionen med UPS: ”Våra chaufförer har inga företagsabonnemang så vi kan inte nå dem på telefon”...  ”Chaufförerna har ingen gps utan skriver ut (på papper! 2011!!?) kartan för destinationen”. Ok, oavsett detta. Personligen hittade vi själva till Kyrkvägen 7 i Lillån utan både mobil och gps när vi skulle åka och titta på husvisningen för sådär en 11 år sedan och vi har flera exempel på både släkt och vänner som faktiskt hittat fram. Men inte UPS. Måste kännas tråkigt att man inte är kapabla att utföra den enda uppgift man har i sin affärsidé. Två gånger av två har detta hänt med just UPS. Om jag i framtiden får välja att skicka en försändelse med brevduva eller UPS så blir det brevduva, den har ju åtminstone inbyggd gps...










RSS 2.0