Snoken

Nu betraktar vi frågan om snokens* vara eller icke vara som avgjord! Efter idogt letande kan vi konstatera att sannolikheten att den bor kvar under verandan är ungefär lika liten som att en isglass skulle klara sig tills man fått av pappret dessa dagar. Vi önskar dock farbror/tant snok lycka till i sitt fortsatta liv som sannolikt utövas någonstans i skogen på andra sidan vägen (dit skulle jag ha flyttat i alla fall...)

*Snok
, vattensnok, eller vanlig snok (Natrix natrix) är en ormart som är vanlig över stora delar av Europa. Grundfärgen varierar vanligen från gröngrå till brun. Oftast har den små mörka prickar längs ryggen, och nästan alla snokar har vita eller gula fläckar på vardera sida av nacken. Liksom övriga grod- och kräldjur är snoken fridlyst i Sverige. Den är tillsammans med huggormen, den vanligast förekommande ormen i Skandinavien. Snoken är Sveriges största orm  och kan i förekommande fall bli upp till 140 cm lång(!).

I övrigt då? Jo tack, idag fick vi poolpumpten utbytt - poollevarantören konstaterade efter utbytet att den luktade konstigt och med andra ord känns det som om något var bränt i den. Hur som helst, en ny fin (blå!) pump är nu på plats och puttrar på så fint. Inte en enda paus har den gjort vilket ju är det normala. Vattnet är idag otroligt klart efter gårdagens chock-klorering vilket också höjer humöret. Enda problemet just nu är att vattentempen lätt når över 30 grader (toppnoteringen är 34!), men tack och lov faller det tillbaka till de inställda 27 under nattetid.

Staketet är nu klart på två sidor och trappan är påbörjad. Imorgon ska sista staketdelen påbörjas och trappan avslutas, ska bli underbart skönt att slippa hoppa ner de fyra stegen :)


Ah, snart snart är vi hantverkarfria ;)


De sista delarna faller på plats...Kvällssol på Kyrkvägen, eländiga hus att vara i vägen ;)


En palm bakom stenarna eller hur? (Kommentera gärna och föreslå detta!)


Nu kan man ana slutet

Hujedamej vad varmt det är. Det är väl å andra sidan ingen som har missat, så det är inte mycket att skriva om. Däremot, efter en hektisk helg innehållande lite av varje - alltifrån fotbollsturnering i Pershyttan till fest och lekar under en finfin lördagkväll i norra Stockholm (som framåt nattkröken avrundades med  en evig kamp mot ettriga mygg i en danspaviljong) - har det idag varit ytterligare en arbetsdag på Kyrkvägen. Staketet har äntligen börjat ta form och bra blir det minsann. Imorgon ska förhoppningsvis ytterligare framsteg göras, vilket gör att vi kan börja ana slutet på projektet!

Utöver poolprojektet finns det gott om saker som händer här och var. Bland annat har en snok flyttat in under verandan på framsidan av huset, till stort nöje för katterna som gärna går in och hälsar på honom (eller henne?). Oddset på att snoken verkligen bor kvar pendlar, men då vi inte sett den på ett par dagar börjar det sjunka. Bland de mer negativa sakerna i tillvaron kan nämnas eksem i öronen (på grund av för mycket badande!) och att Tyskland vann U21-EM...

Ciao!


Staket på långsidan - nice :)


Samma staket...


Zzzz, så här långt är staketet byggt...


Staket under uppbyggnad...


Falskt alarm - men NU är verkligen däcket klart...

...och staketet påbörjat också minsann. Vår gode snickare dök allt upp idag trots anmäld frånvaro pch gjorde oss glada genom att slutföra trädäcket till sista skruven. Som vanligt är det alltid lite mer trix än man kan tro med de sista små bitarna - i detta fall hörnen. I synnerhet i 30-gradig stekande värme. Men klart blev det och bra blev det. En helt annan känsla med hela däcket komplett med raka kanter. Man vet nu mycket mer exakt hur det kommer kännas storleksmässigt plus att det blir mycket lugnare för hjärnan att se fina raka kanter istället för kaotiska taggiga dito.

Staketet hann också påbörjas innan det blev helg. En stolpe på plats och utsågat för resterande på långsidan. Virket är på plats för trappan och hela bygget beräknas vara klart under kommande veckan. Ska bli gött med staket och trapp även om man nu nästan vant sig utan :) Parallellt pågår inköp av lite altanmöbler och parasoll. Parasollet inköpt och på plats (även om det inte finns på bild ännu) - möblerna har vi nu troligen bestämt (efter ovanligt lång beslutsprocess, har nu varit på vissa butiker 4 ggr!!) så de kommer nog på plats på söndag (=bilder på dessa). Innan dess ska en lång lördag klaras av med fotbollscup i Nora följt av partaj i "Tjockhult" innan hemkomst sent lördag natt.


Trix och knix i hörnen


Men bra blir det! De glesa pinnarna ska bort - används endast som riktmärken


Attans vad fint det blir med raka kanter!


Ännu mer raka fina kanter...

Golvet klart

Äntligen är delmålet med pooldäcket klart, så nu återstår "bara" att såga lite kanter och klä in de höga partierna innan staket och trappa ska påbörjas. Som syns på bilderna kommer den mörka färgen i poolen till sin rätt när solen ligger på - riktigt bra. Med 28 grader i poolen kan man ju tro att det inte är särskilt svalkande, men det är det. Under den här veckan kan man fundera på varför vi inte gjort detta tidigare :)

Största utmaningen är just nu att få vår kära snickare att prioritera oss så vi kan få hela bygget komplett snarast möjligt. Troligen kommer dock inget hända de närmaste två dagarna, så vi får träna på tålamodet så länge - och kanske simma en längd eller två under tiden...


Äntligen kan vi göra joggingvarv runt hela poolen :)


Blått var ordet


Från andra sidan...


Nu återstår lite detaljarbete och finlir - ska det vara en jättebambu bakom stenarna tro? Och, ska det blir en pollare eller en hög lykta framför den stora stenen? Frågorna är många, svaren kommer snart.


Bra fart på pumpen är det också - 3 kubik i timmen drar den runt

Premiärdoppet

På självaste midsommarafton kom så premiärdoppet. Värmepumpen hade lyckats prestera ett 21-gradigt badvatten (från de 17 som den startade på ett dygn tidigare) och även solen tittade fram dagen till ära. När dammsugningen av poolen var avklarad var det ingen av ungarna som kunde hålla sig och premiären var snart ett faktum!

Pooldammsugning var för övrigt en ny gren för oss, som vi vare sig vi vill eller ej lär få träna oss på en hel del framöver. Ett tips från poolleverantören var att trä en nätstrumpa över silkorgen i bräddavloppet vid första dammsugningen för att fånga upp skräp lite extra noga då poolen ofta innehåller rätt mycket elände vid uppstart. Vid första anblicken var det inte mycket fångst i korgen, men vid lite närmare besiktning visade det sig att nätstrumpan sannerligen varit till nytta.

Pooldäcket växer sakta fram, men det är en hel del kvadratmeter att täcka (mer än 80) och tar minsann sin tid. Under nästa vecka hoppas vi att det är klart så trappor och staket kan påbörjas. Om en dryg vecka är det också dax att slå på lite ström, både i pool och pooldäck, det blir spännande!


Premiärdoppet, något tveksamt var det :)


Men väl i blev det snart rätt mycket skönare


Gammalt knep - nätstrumpa över korgen för att fånga mer skräp


Väldigt lite fångades i korgen...


...men betydligt mer i nätstrumpan!


Nyregnat pooldäck


Premiär även för ett par EPA-solstolar


Ett ganska pilligt jobb att få däcket att följa den helt oraka poolen...


"Vad har vi för temperatur idag då måntro?" Svar: 23 grader


En vacker dag blir det nog klart :)

Igång!

Äntligen är maskineriet igång! Efter lite samlade krafter fick idag poolpumpen liv och kunde testköras för första gången - kul! I med klor och andra kemikalier för att påbörja processen mot rent vatten. Värmepumpen kom också den på plats, slangar för vatten och el är på plats, men limmet måste torka innan den kan få göra debut, vilket kommer ske under morgondagen. Sakta men säkert kommer badtempen börja klättra mot de 27-28 som krävs innan en annan vågar stoppa i lilltån ;) Skulle dock tippa på att det finns en och annan i familjen som kommer vara modigare än så och testa baljan tidigare än så. Spådomen är att tempen kan jobba sig upp runt kanske 2 grader per dygn vilket borde ge ca 24 grader till helgen... å andra sidan ska det ju regna torsdag till lördag, men men SMHI kanske har fel som vanligt...

Häromkvällen fick vi ett ryck och bestämde oss för att lösa staketfrågan, resultatet syns nedan i form av en skiss som ska ges till snickaren imorgon tisdag. Känns som ett ganska konventionellt staket, men då inget färdigt modulstaket passar våra mått tror vi detta kommer bli kalas genom att vi kan bestämma måtten exakt.


45 x 45 mm reglar med 20 mm mellanrum - bra insynsskydd men ändå inte tätt


Så här ser den ut - luftvärmepump för pool... trevlig och kompakt liten pjäs på ca 65 kg


Nej, bilden är inte arrangerad! Jag håller i en hammare...


Elen börjar komma på plats i den "lilla" pumplådan


Å så var'e sand i sandfiltret


Kopplat och klart


Igång! De första bubblorna kan anas därborta i munstyckena :)


Pumpen i full gång.. chockklorering pågår - snart baddax!


Fredagsmys i Lillån

Svensk sommar... vad annat ska man säga. Ibland undrar man över hur man kan vara så dum att man investerar i en pool när vi bor strax söder om isbjörnarnas jaktmarker. Man blir lika chockad varje år när man i mitten av juni tvingas plocka fram pälsmössan för att överleva. Sen plötsligt spricker det upp och man kan över en helg förledas att tro att man är teleporterad till Gobi-öknen - SOLSKYDDSFAKTOR 80 tack! Som lite extra krydda kommer också nederbörden insmygande i bilden. Vad går upp mot ett klassiskt slagregn FRÅN SIDAN som får regnrocken att vira sig runt kroppen likt en blöt strypsnara? Detta var förutsättningen för fredagens fredagsmys i Lillån där el skulle dras och kopplas... Jävligare väder får man leta efter, men men dax att visa att man är viking (eller hur :)


Pissväder är bara förnamnet...


Precis när vi var klara upphörde det givetvis att regna! Naturlag?


Kopplat å fint


Oj vad el det blir...


När kan vi bada egentligen!?


En ny idé är att lägga trallen i synk med trappan?


Det artar sig


Med lite trall så...

Framsteg, men fortfarande inget badande

Då har några dagar till förflutit... det känns som vi kommit in i den klassiska tidsdimensionen "slow-motion" :) Det går framåt, men det går så seeegt. Ok, visst händer det saker, men det är ju rätt tråkiga saker som gjutning av plintar och grävning av fundament. Mitt i alltihop har det regnat en hel del också så lervälling är ett ord som ligger nära tillhands... Till sist har i alla fall större delen av stommen till trädäcket kommit på plats så nu börjar det kännas som vi närmar oss sista delen av projektet i alla fall.


Sådärja, nu börjar det ju faktiskt likna nåt...


Plockepinn...


Regelverket börjar ta form...


Jaha, å så lite mer grus...


Grävning precis intill poolkanten. Rysare, brrr.


Dax att bli av med lervällingen - på med grus!


Bäst att hålla ett öga på vad som görs :)

Vad bra det går - men kan det inte gå fortare?

Trots att det var i fredags som poolen hamnade i gropen känns det som en evighet sedan. Ok, massor händer hela tiden; sand, stenmjöl, singel och schaktmassor har nu östs tillbaka efter att poolen justerats de sista millimetrarna (bl a har trappstidan stagats upp, ett normalt fenomen då den är tung och det inte finns något som håller den uppe). Vatten har fortsatt att fyllas på och poolen är nu ganska välfylld. Skulle gott å väl gå att bada, men med en temp på omkring 10 grader känns det inte så himla inbjudande. Särskilt inte som det är något liknande i luften.

Nu väntar vi med spänning på nästa moment då snickaren ska kliva in i pjäsen. Skulle ha kommit imorgon för att börja gjuta och gräva ner fundament för hela pooldäcket, men kunde tyvärr inte så det får bli på tisdag. Sedan väntar inkoppling av pumpar av alla de slag. Poolpump, cirkulationspump, luftvärmepump och dräneringspump! Helt otroligt vad det behövs grejor för att kunna bada! Här kommer lite bilder på framstegen, kommentera gärna :)

Örnen har landat

Tjoho, då var poolen på plats efter en dramatisk fredagseftermiddag :) Nä, så dramatisk var den kanske inte - allt gick väldigt lugnt och städat till och inga missöden inträffade som kommer nedtecknas i historieböckerna, och tur är väl det! Efter ca någon timmes lyftande var baljan i position och återfyllningsarbetet kunde påbörjas. Lägligt nog hade vi turen att elektrikerkompetens tittade förbi och kunde skarva på de snålt tilltagna kablarna till poolbelysningen så inte de stackars kabelstumparna blev begravda i stenmjöl och jord... Efter lite snabb svabbning av poolens innandöme var det bara i med trädgårdsslangen å börja fylla upp! Jippi, efter två timmar - 2 cm. Hm, det går inte så fort, konstigt. Nåja, efter ytterligare 4-5 timmar var faktiskt större delen av botten täckt och då ska man komma ihåg att det sluttar rätt rejält så några liter hade allt slunkit i. Imorgon ska slangar till pump och annat limmas dit och sen ska det fyllas upp ordentligt runt om i takt med att vattnet fylls på. Eventuellt är vi så rastlösa att vi köper ett lass vatten av en tankbil på söndag för att toppa upp - det finns genvägar i livet, jag visste väl det ;) Här följer en bildkavalkad med lite av varje, håll tillgodo:


Vad var det jag sa - trångt som satan

 
Så långt allt väl...


Heading for home...


Touchdown!


Hm, hur bra blev det här egentligen...?


Svar: Bra som f*n! Kan passet verkligen vara äkta?


Ok, en liten korrigering krävdes till slut - "kan ni hänga lite på kanten?"


Sådärja, pjäsen på plats! På med trädgårdsslangen, här ska fyllas!


Dax för lite trix med lamporna


Vy från övervåningen...


Dax att provsitta lite!


Några sista städtag innan vattnet fylls på


Känns bra - borde kännas ännu bättre om en vecka :)

Nu är det nära...

Idag fortsatte grundarbetet och allt är nu klappat och klart för ett poollyft som ska ske imorgon eftermiddag - hurra! Hela dagens arbete gick åt till att ordna till en perfekt sluttande botten (50 cm lutning på drygt 7 meter i botten) bestående av packat stenmjöl. Hårt och tidsödande arbete kan jag lova även om jag bara deltog som observatör och dokumentatör :)

Imorgon är det en stor dag då baljan ska lyftas i gropen! Ca kl 14 sker det och det ska faktiskt bli riktigt spännande att få en första aning om hur det kommer bli. Fasan är att poolmåtten och/eller underarbetet inte stämmer överens vilket kan få allvarliga konsekvenser, men så illa ska vi väl inte tro att det kan bli...eller?
Grävning grävning - ännu mera grävning

Idag fortsatte grävandet och själva poolgropen ska nu enligt grävarna vara i det närmaste klar (dock rasade en kant in en minut innan de lade ner för dagen så lite att skotta undan blir det allt). Hur som helst, det ser lovande ut dels på grund av att grävandet inte inneburit några stora problem (stora stenar som krävt sprängning, vilket förekommer relativt ofta) men också för att "materialet", som grävarna säger, dvs marken är himla bra utan tillstymelse till vatten.

Nu väntar vi med spänning på gruslass som ska i gropen innan frigolitisoleringen kommer på plats - och sen da-dara-dam: POOLEN!

Förhoppningen är (men vädret ser allt annat än lovande ut tyvärr) att poolen kan hamna på plats på fredag eftermiddag, vi håller tummarna!
Första spadtaget

I strålande sol från en klarblå himmel var det så dax att påbörja arbetet att gräva. Grävning är normalt ett riktigt slitgöra, men med grävmaskin och utbildad och professionell grävmaskinist är det en annan femma - rätt enkelt med andra ord :)

Som ni kan se på bilderna hyvlades först gräs och matjord bort innan den tyngre grävningen tog vid. Arbetet avslutades framåt kvällningen med löfte om att det ska återupptas under morgondagen alternativt på onsdag.

Under grävningen hittades en stor sten men dessbättre inte av någon skrämmande storlek, nej istället är det en riktigt fin rackare som vi funderar på göra som en del av poolomgivningen (perfekt att hoppa från om inte annat).

Det stora problemet att komma runt  just nu är hur vi ska göra med pooldäcket runt själva poolkanten. Tanken var att gå med däcket ända fram över poolkanten, men den idén ser inte ut att vara genomförbar med vanligt tryckt virke. Nu ska andra alternativ kollas upp (stensarg, annan träsarg, trädäcker under poolkanten etc.) Alla idéer mottages tacksamt.

Utöver det måste vi besluta oss om plommonträd och äppleträd ska ryka för att vi ska kunna jämna ut tomten bättre med den överblivna jordmassan eller om vi helt enkelt ska transportera bort den.


En stenbumling fick plötsligt se dagens ljus!
RSS 2.0